Innerlijke Alchemie en Krijgskunsten – Bert Verhaagen

WUJI

School voor Innerlijke Alchemie en Innerlijke Krijgskunsten.

WUJI STAAT VOOR ‘DE KERN WAARIN ALLES
ONGEORDEND AANWEZIG IS’

Het is als goud, om te ervaren hoe het is om les te geven op Centrum Pacha Mama. De uitwisseling met de cursisten en andere docenten brengen energie en verdieping op gang. Nu het derde jaar van mijn lessen op Centrum Pacha Mama begint, is het tijd om de een stukje ontwikkeling te laten zien. Van ‘Wuji Tai Chi’ lessen naar ‘Wuji School voor Innerlijke Alchemie en Innerlijke Krijgskunsten’.

Komend jaar, 2020 van onze jaartelling, komen er korte 5-wekelijkse cursussen en doorlopende trainingen. Korte cursussen waarin je kennis kunt maken met de diverse disciplines. De trainingen zijn er om de continuïteit en verdieping voor van de vaste studenten te waarborgen.

Een cursus bestaat uit 5 lessen waar een bepaalde oefening wordt geleerd (bv. een Qigong).

De trainingen zijn doorlopende lessen met verdieping in de materie uit de Innerlijke Alchemie en Innerlijke Krijgskunsten. De training zijn wekelijkse, doorlopende lessen.

TaijiFan ( Taiji waaiervorm) zijn wekelijkse lessen.


Programma

Vanaf maandag 10 februari starten de cursussen, (wekelijkse) trainingen en lessen op Centrum Pacha Mama.

 • 19.00 tot 20.00:  Cursus
 • 20.15 – 21.15: Training
 • 21.15 – 22.15: Taijifan ( Taiji waaiervorm)

Informatie Cursussen

 • Vanaf 9 Maart (introductieles) 19.00 tot 20.00, 5 weken
  Cursus: Korte versie 5 Dieren Qigong
 • Vanaf April, 19.00 tot 20.00, 5 weken
  Cursus: De 8 windstreken Basis technieken Taijiquan
 • Vanaf Mei; 19.00 tot 20.00, 5 weken
  Cursus: Ziran Wuxing de 5 Fasen Qigong

De eerste cursusles is altijd een introductie les, waar je kennis maakt met de oefeningen. Je kan hierna besluiten om mee te doen. De weken daarop zijn lessen. Bij de cursus is een reader en video met aanwijzingen om thuis te oefenen. Deelname is alleen mogelijk na aanmelding via de mail.

Over het “Vijf Dieren Spel”

Het “Vijf Dieren Spel” ( Wu Qin Xi) is een set oefeningen van die ontwikkeld is door in de 2de eeuw van onze jaartelling  Door de bestudering van hoe dieren bewegen, hoe hun energie stroom is en hoe hun karakters zijn.

Een Citaat van Hua Tou de ontwikkelaar van de Set  “Ik heb een oefening, het spel van vijf dieren, één tijger, twee hert, drie beer, vier aap, vijf vogel. Het kan ziekten te elimineren. Gebruik het als gids. Doe het dierenspel als het lichaam ongemakken vertoont, Door de werking gaat het lichaam zweten van vreugde, word het lichaam licht en wil zich voeden”. Het is een voorloper van de moderne Qigongs en word heden ten dage nog gebruikt in de Chinese gezondheidszorg.

Investering;

 • Introductieles € 7.50
 • Cursus € 50,- Kosten van introductie les word in mindering gebracht
 • Training € 100.- voor 10 lessen in een periode van 12 weken.
 • Taijifan € 100,- voor 10 lessen in een periode van 12 weken.

Over Bert Verhaagen

Zelf beoefen ik al bijna 20 jaar Taijiquan en Qigong, ooit begonnen als herstel training na een blessure. Eerst heb ik een Taijiquan vorm geleerd, maar voelde dat er meer in moest zitten dan alleen de vorm ( uiterlijk). Inmiddels 7 jaar geleden ben ik begonnen les te geven aan mensen met een handicap. Hun reacties waren voor mij de motivatie om me verder te gaan verdiepen in deze materie. Zo heb ik de opleiding gevolgd tot Ziran Qigong instructeur, en volg al vijf jaar lessen bij Hans Noordermeer, een meester in de Innerlijke Krijgskunst. Sinds 2018 volg ik als vrije student colleges aan de Taoist Alchemical Studies Center te Antwerpen onder leiding van prof.dr. Dan Vercammen.


Door: Bert Verhaagen
Locatie: Centrum Pacha Mama, Mearsterpaed 8, Lekkum (bij Leeuwarden)
Aanmelden via E: info@wujitaichi.nl
Info: www.wujitaichi.nl
Facebook: Wuji Tai Chi


School voor Innerlijke Alchemie en Innerlijke Krijgskunsten


Innerlijke Alchemie

Innerlijke Alchemie klinkt misschien een beetje eng. Alchemisten worden afgeschilderd als mysterieuze tovenaars die van alles goud proberen te maken of elixers te maken om onsterfelijke te worden. Niets is minder waar! Want er is meer.

De mens is continu bezig met het zoeken naar een lang en gezond leven, (onsterfelijkheid).Innerlijke Alchemie is een manier om te werken aan je gezondheid en dat is het goud. Het is niet de weg naar een snel succes……maar wel één waarin jezelf de regie houdt of neemt. Het helpt je onafhankelijker te worden van allerlei externe middelen zoals apparaten, coaching, superfoods en andere moderne healthy stuff,… Het is dus geen lichte stof of hapklare brok, het heeft tijd en aandacht nodig.

In de cursussen en trainingen volgen we een Taoïstisch beeld van het menselijk Lichaam. Door het Lichaam (Lijf en Geest) te voeden (trainen),kan jeje bewust worden van de Innerlijke Alchemie, de processen die in ons Lichaam (….) plaatsvinden.


Innerlijke Krijgskunsten

Innerlijke Krijgskunst, is het (innerlijke) Lichaam ( Lijf en Geest) weerbaar maken voor gevaren van buiten af. Door te het innerlijke lichaam te oefenen worden je innerlijke vermogens zoals, voelen, waarnemen, denken, versterkt, je komt dichter bij je ware zelf. Je komt je meer in balans, je Lichaam wordt soepeler en krachtiger.
Taijiquan is één van de Innerlijke Krijgskunsten in China. In het westen is Taijiquan de meest bekende ( Tai Chi Chuan). Kenmerkend is de kracht, zachtheid en openheid.


(Taoïstische) Gezondheidsbevorderende Oefeningen

Dit zijn oefeningen die je gezondheid bevorderen door overmatige spanning te reducerenen ofte slappe te versterken. Door ruimte te maken in het lichaam. De doorstroming van Qi en andere stromen in het Lichaam wordt gestimuleerd, zodat de gezond makende Qi sterker kan worden en de ziekmakende Qi zwakker. De oefeningen Tao Yin en Wuji zijn hier voorbeelden van.


Qigong

Qigong Is het oefenen van de Qi (Gong betekend trainen/oefenen). Er zijn vele soorten Qi, onweer en elektriciteit zijn ook een soort Qi. In ons lichaam (…..) zijn er ook verschillende soorten Qi. Met Qigong oefenen we de Qi stromen in ons lichaam. Zo zijn er dus ook vele soorten Qigong algemene en specifieke, rustgevende en activerende, zachte en harde langzame en snelle……


Tao

Wuji is een Taoïstisch begrip, de kern waarin alles ongeordend aanwezig is. Dit verwijst zowel naar de kleinste levensvorm cel, gen en het grootse levensvorm de als ook naar de kosmos. Het begrip Wuji komt overeen met verhalen uit diverse andere (volks)religies op andere plaatsen op aarde. Taoïsten streven naar een gezond, evenwichtig en onbelemmerd lang leven, (dit noemen ze ook wel onsterfelijk) omdat te bereiken trainen taoïsten hun lichaam. Dit wordt het Lichaam voeden genoemd. Tao kent vele tradities (scholen), Tao is vrij van dogma’s en daardoor continu in ontwikkeling, al naar gelang de tijd en omgeving. De Traditie van de Zuidelijke Alchemie (Jindan Nanzong Yinyangpai) is voor mij een leidraad. Het is een sociale en praktische methode zonder hiërarchie en mystiek die zich richt op authentieke, werkelijk merkbare effecten. En misvattingen en waanideeën tegengaat