Alchemie en Innerlijke Krijgskunsten – Bert Verhaagen

WUJI

School voor Alchemie en Innerlijke Krijgskunsten.

WUJI STAAT VOOR
‘DE KERN WAARIN ALLES ONGEORDEND AANWEZIG IS’

Het is als goud, om te ervaren hoe het is om les te geven op Centrum Pacha Mama. De uitwisseling met de cursisten en andere docenten brengen energie en verdieping op gang. Nu het derde jaar van mijn lessen Op Centrum Pacha Mama begint, is het tijd om de een stukje ontwikkeling te laten zien. Van ‘Wuji Tai Chi’ lessen naar ‘Wuji School voor Innerlijke Alchemie en Innerlijke Krijgskunsten’.

Komend jaar, 2020 van onze jaartelling, komen er korte cursussen en doorlopende trainingen. Korte cursussen waarin je kennis kunt maken met de diverse disciplines. De trainingen om de continuïteit en verdieping voor van de vaste cursisten te waarborgen.

Een cursus bestaat uit 5 lessen waar een bepaalde oefening wordt geleerd (bv. een Qigong).
De trainingen zijn doorlopende lessen met verdieping in de materie uit de Innerlijke Alchemie en Innerlijke Krijgskunsten.


Innerlijke Alchemie

Innerlijke Alchemie klinkt misschien een beetje eng. Alchemisten worden afgeschilderd als mysterieuze tovenaars die van alles goud proberen te maken of elixers te maken om onsterfelijke te worden. Niets is minder waar! Want er is meer.

De mens is al eeuwen bezig met het zoeken naar een lang en gezond leven (onsterfelijkheid).Innerlijke Alchemie is een manier om te werken aan je gezondheid en dat is goud waard. Het is niet de weg naar een snel succes……maar wel één waarin jezelf de regie houdt of neemt. Het helpt je onafhankelijker te worden van allerlei externe middelen zoals apparaten, coaching, superfoods en andere moderne healthy stuff,… Het is dus geen lichte stof of hapklare brok, het heeft tijd en aandacht nodig en ik beloof je geen gouden bergen.

In de cursussen en trainingen volgen we een Taoïstisch beeld van het menselijk Lichaam. Door het Lichaam (Lijf en Geest) te voeden (trainen), mag je bewust worden van de Innerlijke Alchemie, de processen die in ons Lichaam (….) plaatsvinden.

Innerlijke krijgskunsten

Taijiquan is één van de Innerlijke Krijgskunsten in China. In het westen is Taijiquan de meest bekende ( Tai Chi Chuan). De Interne Krijgskunsten, houden zich bezig met spirituele, mentale en qi-gerelateerde aspecten, in tegenstelling tot een Uiterlijke Krijgskunsten (vechtsporten) deze zijn gericht op fysieke aspecten.

Qigong

Is het oefenen van de Qi (Gong betekend trainen/oefenen). Er zijn vele soorten Qi, onweer en elektriciteit zijn ook een soort Qi. In ons lichaam (…..) zijn er ook verschillende soorten Qi. Met Qigong oefenen we de Qi stromen in ons lichaam. Zo zijn er dus ook vele soorten Qigong algemene en specifieke, rustgevende en activerende, zachte en harde langzame en snelle……

Tao

Taoïsme, in het bijzonder de Traditie van de Zuidelijke Alchemie (Jindan Nanzong Yinyangpai), is voor mij de leidraad. Het is een sociale en praktische methode zonder hiërarchie en mystiek die zich richt op authentieke, werkelijk merkbare effecten. Het gaat waar mogelijk misvattingen en waanideeën tegen.

Taoïstische Gezondheidsbevorderende Oefeningen

Dit zijn oefeningen die je gezondheid bevorderen door overmatige of slappe spanning weg te nemen en  door ruimte te maken in het lichaam.  De doorstroming van Qi in het Lichaam wordt gestimuleerd, zodat de gezond makende Qi sterker kan worden en de ziekmakende Qi zwakker. Tao Yin en Wuji zijn hier voorbeelden van.


Programma

Half januari zijn er introductiecursussen voor de verschillende lessen.
Half februari starten de cursussen en trainingen op Centrum Pacha Mama.

Iedere maandagavond

  • 18.45 tot 19.45: Cursus
  • 20.00 tot 21.00: Training, Innerlijke Alchemie en Innerlijke Krijgskunsten.
  • 21.00 tot 22.00: Training, Taiji waaiervorm.

Een cursus bestaat uit 5 lessen waar een bepaalde oefening wordt geleerd (bv. een Qigong).

De trainingen zijn doorlopende lessen met verdieping in de materie uit de Innerlijke Alchemie en Innerlijke Krijgskunsten.


Over Bert Verhaagen

Zelf beoefen ik al bijna 20 jaar Taijiquan en Qigong, ooit begonnen als herstel training na een blessure. Eerst heb ik een Taijiquan vorm geleerd, maar voelde dat er meer in moest zitten dan alleen de vorm ( uiterlijk). Inmiddels 7 jaar geleden ben ik begonnen les te geven aan mensen met een handicap. Hun reacties waren voor mij de motivatie om me verder te gaan verdiepen in deze materie. Zo heb ik een opleiding gevolg tot Ziran Qigong instructeur, en volg al vijf jaar lessen bij Hans Noordermeer, een meester in de Innerlijke Krijgskunst. Sinds 2018 volg ik als vrije student colleges aan de Taoist Alchemical Studies Center te Antwerpen onder leiding van prof.dr. Dan Vercammen.


Door: Bert Verhaagen
Locatie: Centrum Pacha Mama, Mearsterpaed 8, Lekkum (bij Leeuwarden)
Aanmelden via E: info@wujitaichi.nl
Info: www.wujitaichi.nl
Facebook: Wuji Tai Chi